top of page

Wat als we de fabricage van onze tassen zouden verplaatsen? 

Sinds de lancering in 2021 is het de missie van Lubay om esthetische en duurzame tassen en accessoires te creëren, ontworpen en vervaardigd in België zonder enig materiaal van dierlijke oorsprong en met een zo laag mogelijke impact op het milieu, met respect voor dier, mens en planeet.
Cadeaux pour
ELLE
In 2021* werd 61% van de wereldwijd verkochte tassen en bagage in Azië gemaakt. In 2015** was China alleen al goed voor 49% van de export in de lederwarensector. Het is niet verwonderlijk dat het in 2021 de grootste exporteur was van reisartikelen en handtassen naar de rest van de wereld*, lederwaren vaak gemaakt van met chroom gelooid leer of alternatieven met PVC, ftalaten, enz. 
close up portefeuilles.jpg

Naast de problemen veroorzaakt door dierenleed (intensieve veehouderij, slachthuizen), de ecologische voetafdruk die verband houdt met het looien van mineralen (watervervuiling, milieuverontreiniging, gevaren voor de gezondheid van werknemers, enz.) en de samenstelling van alternatieven (pvc, enz.) mogen we niet vergeten dat arbeiders in de textielindustrie daar nog te vaak in ondoorzichtige omstandigheden werken, met uren en voor een salaris dat we hier onaanvaardbaar zouden vinden.

Natuurlijk zullen we de wereld niet alleen veranderen, maar proberen het allemaal te begrijpen begint hier!

istockphoto-868659724-170667a.jpg
Elk Lubay-stuk wordt individueel bedacht, ontworpen en gemaakt in onze kleine werkplaats in Baillamont, in de Ardennen. 

 

Om niet in overproductie te vervallen, bieden wij geen collectie aan zoals “zomer 2023”. 

In dezelfde geest zijn de stukken heel klein gemaaktes serie, bijna op aanvraag,waardoor het mogelijk is om sluimerende voorraden te verkopen of meters grondstoffen op te slaan te voorkomen.

 

De beslissing om geen winter- of zomerverkoop te beoefenen vloeit voort uit deze manier van werken en uit de wens om het hele jaar door eerlijke prijzen te garanderen.

Om het beste te doen wat we kunnen met de middelen die vandaag mogelijk zijn.

 

Vegea

Meer dan duidelijk, het leek ons meteen noodzakelijk en fundamenteel dat de Lubay-onderdelen geen enkel product van dierlijke oorsprong bevatten. Het niet gebruiken van leer is enerzijds een manier om te strijden tegen uitbuiting en lijden van dieren en anderzijds tegen de milieu-, menselijke en sociale problemen die samenhangen met conventioneel looien.

 

Cadeaux pour
ELLE
Cadeaux pour
ELLE

Helaas is er nog steeds geen materiaal gemaakt van sparrenafval uit onze Ardense bossen!  Voorlopig hebben we gekozen voor deze twee materialen: kurk (made in Portugal) en VEGEA® (made in Italy).

Nil liège noir et orange porté 1.JPG

De kurk die we gebruiken is verantwoord geoogst en verwerkt in Portugal. Tijdens de delicate fase van de demasclage (het verwijderen van de eerste bast van de kurkeik) wordt geen enkele kurkeik gekapt of beschadigd, met als doel de bomen op hun plaats te laten zodat ze vreedzaam hun bestaan kunnen voortzetten. Deze grondstof bevat geen PU, is gemonteerd op een canvas gemaakt van gerecycled katoen en polyester en is Peta-approved vegan gecertificeerd.

 

VEGEA® wordt in Italië gemaakt van afval van de Italiaanse wijnproductie.

1) Terugwinning van afval: huid, pitten, residuen. 

2) Maal afval fijn en meng met druivenpitolie en PU*** op waterbasis tot een dikke pasta.

3) Aanbrengen van een plantaardige kleurstof in de pasta die vervolgens op een gerecycleerd polyester canvas wordt uitgesmeerd en met een roller wordt samengeperst tot een flexibel en korrelig materiaal dat doet denken aan leer.

De VEGEA® is gemaakt van 55% druivenpulp en 45% PU op waterbasis*** en is gemonteerd op een gerecycled polyester canvas en is REACH, GRS en PETA gecertificeerd - VEGAN GOEDGEKEURD.

Weten hoe, waar en door wie je tassen worden gemaakt, verandert alles!

WIE ZIT ER ACHTER LUBAY?

Soho _atelier février 2023.JPG

Soho: ontwerp, fabricage, productie, communicatie, verkoop etc.

Geboren in de Filippijnen in 86, werd ik geadopteerd in België. Na filosofie gestudeerd, werd ik musicus en ook docent. Na enkele jaren stopte ik met lesgeven om me volledig te wijden aan concerten en rondleidingen. 

 

Gedurende deze tijd blijf ik vragen stellen over de plaats van ethiek in het productieproces van modekleding en -accessoires, de uitbuiting van dieren, het echte made in Belgium en mijn verlangen om esthetische en tijdloze accessoires te creëren en te vervaardigen.

 

Maart 2020, met de komst van het coronavirus, maakt een einde aan concerten en tournees en dwingt me dan om van richting te veranderen maar creatief te willen blijven. Zo ben ik na een paar maanden nadenken begonnen met het ontwerpen van de eerste prototypes en heb ik een crowdfunding gelanceerd. Uit dit zaadje werd Lubay geboren, een plantaardig "lederwaren"-merk, gebaseerd op veganisme, made in Belgium, ethiek en ecologische verantwoordelijkheid. 

Gediplomeerd vakman sinds eind 2021, in juni 2022 heb ik de eer om de favorietenprijs van de jury voor de Nationale Ambacht 2022 wedstrijd in ontvangst te nemen.

De rest van het avontuur wordt nu geschreven,

Soho.

*Bron: statista, januari 2023.

** National Leather Council, Frankrijk, 2015. 

*** Traditionele PU bevat een grote hoeveelheid oplosmiddelen, zoals DMF (Dimethylformamide - solvent), DOP (dioctylftalaat - ruwe vorm ftalaat) en andere schadelijke chemicaliën. Afvalwater en afvoer van het productieproces zijn zeer vervuilend. Momenteel Europaen de Verenigde Staten stopten met het gebruik van PU-houdende DMF-stoffen. PU op waterbasis is gemaakt van polyurethaanhars op waterbasis, waardoor organische oplosmiddelen worden vervangen door water. Het productieproces is veel minder vervuilend, niet giftig, bevat geen schadelijke chemicaliën zoals DMF en VOC (vluchtige organische stof).

bottom of page