top of page

Lubay heeft als missie om verfijnde, elegante en duurzame tassen te creëren. Onze tassen, met een zorgvuldig ontworpen en tijdloos design, worden in België ontworpen en vervaardigd uit verantwoorde en innovatieve materialen, zonder gebruik te maken van dierlijke materialen.

Lubay is toegewijd aan het creëren van een mode waarin duurzaamheid en ethiek samengaan met elegantie. We zijn ervan overtuigd dat schoonheid en verantwoordelijkheid met elkaar compatibel zijn.

In 2021* werd 61% van de wereldwijd verkochte tassen en bagage in Azië gemaakt. In 2015** concentreerde China alleen al 49% van de export in de lederwarensector. 

 

Zoals te verwachten, was het in 2021 de grootste exporteur van reisartikelen en handtassen naar de rest van de wereld*, lederwaren vaak gemaakt van met chroom gelooid leer of alternatieven die PVC, ftalaten, enz.

Naast het moeten importeren van goederen van de andere kant van de planeet, roept de productie in deze landen grote vragen op:

 

  • Dierenleed (intensieve landbouw, slachterijen).

  • De ecologische voetafdruk gekoppeld aan het looien van mineralen (water- en milieuverontreiniging, gezondheidsrisico's voor werknemers, enz.) of aan de samenstelling van alternatieven (pvc, enz.).

  • Menselijke uitbuiting: arbeiders in de textielindustrie werken daar nog te vaak in ondoorzichtige omstandigheden, met uren en voor een salaris dat we hier onaanvaardbaar zouden vinden.

close up portefeuilles.jpg

Natuurlijk zullen we de wereld niet alleen veranderen, maar proberen er betekenis aan te geven, vanuit onze studio in Baillamont, in de Namen Ardennen.

istockphoto-868659724-170667a.jpg

De toekomst is gericht op duurzame en hoogwaardige objecten, gemaakt van solide en duurzame materialen, die ons in de loop van de tijd kunnen vergezellen om onze impact op het milieu te beperken.

 

Daarom wordt elk werk dat onze studio verlaat met bijzondere zorg ontworpen en gemaakt, om u jarenlang te begeleiden.

Helaas is er nog steeds geen materiaal gemaakt van sparrenafval uit onze Ardense bossen! 

Het gebied van alternatieve plantaardige materialen voor leer evolueert voortdurend: nieuwe grondstoffen, nieuwe productieprocessen, nieuwe bedrijven...

 

Altijd op zoek naar de beste, meest deugdzame producten, evalueren we voortdurend de grondstoffen die we gebruiken volgens alle reeds genoemde criteria: degelijkheid, milieu- en menselijke impact, productielocaties en dus transporteffecten, enz.

 

We weigeren te overproduceren en maken grote series. In plaats daarvan streven we ernaar om meer "on demand" te werken om onnodige slapende voorraden van producten en grondstoffen te vermijden.

We bevinden ons in de antipoden van "fast-fashion" en bieden geen seizoenscollecties aan, zoals "zomer 2023", noch winter- of zomeruitverkoop.

We willen het hele jaar door eerlijke en billijke prijzen garanderen.

 

Vermijd ten koste van alles dierlijk leer en de rampzalige gevolgen ervan!

 

Meer dan vanzelfsprekend leek het ons meteen noodzakelijk en fundamenteel dat onze creaties geen enkel product van dierlijke oorsprong bevatten. 

Het niet gebruiken van leer is enerzijds een manier om te strijden tegen uitbuiting en lijden van dieren en anderzijds tegen de milieu-, menselijke en sociale problemen die samenhangen met conventioneel looien.

bottom of page